6 Mayıs 2018 Pazar

Tanışıyor muyuz?


Tanışıyor muyuz? sergisi British Council Koleksiyonu’ndaki ilgi çekici portre örneklerinden oluşan kapsamlı bir seçkiden oluşuyor. Sergide Lucian Freud, Jake ve Dinos Chapman, Sarah Lucas, Chris Ofili, Tracey Emin ve 2017 Turner Prize kazananı Lubaina Hamid gibi Birleşik Krallık çağdaş sanatının en çok tanınan ve şöhretli isimlerinin çalışmaları yer alıyor. 
Tanışıyor muyuz? Birleşik Krallık sanat geleneğinde portreciliğin son 80 yılını temsil ediyor. Tanıdık olana yakın hissetme içgüdümüzden yola çıkan sergi başlığı, çeşitliliği yaygınlaştırmak için izleyicileri farklı yüzlerle tanışmaya davet ederken, aynı zamanda bizi portreler aracılığıyla, kültür, toplum, kimlik ve politika gibi konularda bir diyaloğun içine girmeye yöneltiyor.
Sergi, izleyiciyi portreciliğin 20 ve 21. yüzyıl arasındaki değişimi hakkında düşünmeye çağırıyor. Seçkideki  en yeni tarihli işlerden biri olan Morag Neil imzalı eser, modern portrenin en evrensel türü olan ‘özçekimi’ (selfie) yaratan akıllı telefonu resmediyor. Hepimizin kolaylıkla kendi fotoğraflarımızı oluşturabildiğimiz günümüzde, portreciliğin elitist bir gelenek olduğu algısından oldukça  uzaklaştığımızı vurgulayan sergi aynı zamanda, ziyaretçilere de özçekimlerini yükleyerek kendi portrelerini sergileyebilecekleri sanal bir galeri ortamı sunuyor.
Serginin küratörlüğünü projenin açık çağrısını kazanıp, British Council Koleksiyonu’nda küratörlerle birlikte seçkiyi geliştiren Ulya Soley üstlendi.
Dinamik bir çevrimiçi platform olarak tasarlanan sergi herkes tarafından, masaüstü ve mobil cihazlar aracılığıyla ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor. Sergide, bilgilendirici metin ve seslendirmelerinin yanısıra Sesli Betimleme Derneği işbirliği ile hazırlanan ve görme engelli ziyaretçilerin de sergiyi gezebilmesine olanak sağlayan bir altyapı da sunuluyor.  
Tanışıyor muyuz? British Council tarafından gerçekleştirilen ikinci dijital sergi. 2017’de ilk dijital sergimiz olan ‘Geçen Gece bir Rüya Gördüm’ 15. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde En İyi Web Sitesi ödülünü kazanmıştı.
Tanışıyor muyuz?
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.